În vara anului 1968, la Amara, se lansa prima ediție a Festivalului-concurs național de muzică ușoară, sub denumirea « Portativ Ialomițean », fiind cel mai longeviv festival de muzică uşoară din ţară şi considerat al doilea ca importanţă şi amploare după Festivalul de la Mamaia.
Cu ocazia Galei Premiilor revistei Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România- ”Actualitatea muzicală”, Festivalul Trofeul Tinereții Amara a primit Titlulul de Evenimentul Anului 2014.
Anul acesta va avea loc cea de-a 54-a ediție care se va desfășura în perioada 13-14 august 2022 la Grădina de Vară din Amara. Manifestarea îşi propune atragerea iubitorilor acestui gen muzical, în întreaga sa frumuseţe, cât şi promovarea tinerelor talente pe firmamentul valorilor muzicii uşoare.
Organizatorii acestui eveniment artistic naţional sunt Consiliul Local Amara și Consiliul Judeţean Ialomiţa, instituții care susțin și promovează muzica ușoară românească prin acest Festival–concurs de interpretare a muzicii ușoare românești.
Până în anii ʼ90 organizatorii Festivalului erau Direcțiile de Cultură de la acel moment, cărora li se alăturau Radio Televiziunea Română (redacția emisiunilor pentru varietăți), Uniunea Compozitorilor din România și Ministerul Culturii.
La Amara, în fiecare miez de vară, muzica uşoară românească este evocată de cele mai bune voci în cadrul Festivalului „Trofeul Tinereţii“, a cărui tradiţie a dobândit o solidă identitate în timp, şi totodată un serios ascendent artistic, intr-o ambianţa deosebită a Grădinii de Vară Amara . Mai mult decât o simplă întâlnire artistică de profil, acest Festival oferă retrospectiva creației unui întreg an, aducând în prim plan aspectul spectacolului muzical, fiind deschis participării tinerilor între 16-25 ani, cu scopul afirmării și lansării tinerelor voci, stimulării valorilor autentice în vederea lansării în elita muzicii ușoare românești și, nu în ultimul rând, întâlnirea tinerilor interpreți cu o serie de personalități ale muzicii ușoare românești.
Prezenţa unui juriu competent, format din mari personalităţi ale vieţii muzicale şi artistice româneşti, a celor mai cunoscuţi prezentatori de spectacole şi festivaluri din ţară ( Richy Dandell, Iuliana Marciuc, Horia Brenciu, Cristian Brancu, Octavian Ursulescu –prezentator a 18 editii) au conferit, cu siguranţă, prestigiu acestui festival, dintre care amintim cateva nume care de-a lungul timpului au facut parte din juriului Festivalului: Nicolae Kirculescu, Radu Şerban, George Grigoriu, Temistocle Popa, Vasile Donose, Laurentiu Profeta, Ion Cristinoiu, Horia Moculescu, Ionel Tudor, Şerban Georgescu,Viorel Gavrila,Titus Munteanu dar si aportul redactorilor muzicologi ai Radio – Televiziunii Române, realizatori de emisiuni muzicale -Titus Andrei, precum şi editori şi producători ai caselor de discuri.
Până în anul 1989 acompaniamentul a fost asigurat de diverse orchestre , începand cu orchestra Radio dirijată de Sile Dinicu, formatia Horia Moculescu, Perpetuum Mobile ( Ion Cristoiu, Marius Țeicu, Mihai Dumbravă, Radu Goldiș), Savoi, Roșu și Negru, Unison (Dani Constantin, Mircea Romcescu, Liviu Tudan) iar începând cu anul 2014, Festivalul s-a aliniat nivelului de profesionism maxim , avand pe scenă orchestra „ extrasă” din Big-Bandul Radio, cu compozitorii Ionel Tudor și Andrei Tudor în componență.
Scena Festivalului „Trofeul Tinereții”- Amara a constituit rampa de lansare pentru numeroși artiști recunoscuți astăzi la nivel național, dintre care amintim: Mihaela Runceanu – câștigatoarea Trofeului în anul 1976, Angela Ciochină – căștigatoarea Trofeului în anul 1975, Mirela Voiculescu Fugaru, Janina Matei, Laura Stoica, Anca Țurcașiu, Manuela Fedorca, Pepe, Luminița Anghel, Cristina Spătar, Lili Sandu,Annes, s.a.
Editia din anul 2022 se va desfășura pe parcursul a 2 zile, în perioada 13-14 august 2022, prima zi a Festivalului fiind rezervată competiţiei propriu-zise, etapă în care concurenţii urcă pe scena de la Amara acompaniați live de orchestra condusa de compozitorul Ionel Tudor, urmată de recitalurile invitaţilor, iar a doua zi este dedicata Galei Laureaţilor, când emoţiile se sting, și este rândul vedetelor să încânte publicul, nume consacrate completând galeria invitaţilor speciali ai ediţiilor anterioare.
Vedetele care susțin recitaluri în partea a doua a serilor de concurs și în seara Galei Laureaților au fost, de fiecare dată, selectate dintre cei mai valoroși artiști , nume sonore ale muzicii ușoare românești, dintre care amintim: Mihaela Runceanu, Gică Petrescu, Dan Spătaru, Olimpia Panciu, Angela Similea, Laura Stoica, Monica Anghel, Marcel Pavel, iar în ultimii ani recitalurile au fost susținute de: Holograf, Direcția 5, Elena Gheorghe, Andra, Smiley, Fly Project, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Mandinga, DJ Project, Antonia, Bere Gratis, Connect-R, Pact, Andreea Bănică, Deep Central, Talisman, Adrian Romcescu, Horia Brenciu, Loredana, 3SE, Aurelian Temișan & The Funk Society, Voltaj, Paula Seling, Luminița Anghel, Gabriel Cotabiță, Ștefan Bănică, Delia, Taxi.
Anexă la Hotărârea nr.96 din 30.06.2022
REGULAMENTUL
Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti
„Trofeul Tinereţii“ – Amara
ediţia 54
13-14 August 2022
- ORGANIZATORI
Festivalul-Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti “Trofeul Tinereţii” – Amara este organizat de Consiliul Judeţean Ialomiţa , Consiliul Local Amara , Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa şi Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea“ Ialomiţa.
- SCOPUL CONCURSULUI
Festivalul-concurs este deschis participării tinerilor între 16 – 25 ani având drept scop afirmarea şi lansarea tinerelor voci , stimularea valorilor autentice în vederea lansării în elita muzicii uşoare româneşti şi , nu în ultimul rând , întâlnirea tinerilor interpreţi cu o serie de personalităţi ale muzicii uşoare din România.
III. PERIOADA ȘI LOCUL DE DESFĂȘURARE
In perioada 13-14 August 2022 va avea loc cea de-a 54-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare a Muzicii Uşoare Româneşti “Trofeul Tinereţii” – Amara.
Evenimentul va avea loc la Grădina de vară Amara.
- DESFĂŞURAREA CONCURSULUI
Înscrierea în concurs
Înscrierile pentru concurs vor fi făcute atat de Centrele Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Şcolile Populare de Arte, cat si individual , pe baza fişei de înscriere, si a copiei dupa cartea de identitate , ce va fi trimisă pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa, b-dul Matei Basarab, nr.22, Slobozia, cod 920031, jud. Ialomiţa, tel./fax.0243-231151, sau pe adresa de mail consiliullocalamara@yahoo.com ori direct în ziua preselecţiei.
Preselecţia
În vederea asigurării unei participări care să asigure un grad ridicat de exigenţă şi competitivitate este organizată o preselecţie în data de 17 iunie 2022, între orele 11:00 – 18:00 , în Slobozia, la Consiliul Județean Ialomița, Sala “Europa”.
Fiecare participant (concurent) va interpreta două piese, din creaţia românească , de preferat diferite ca structură ritmică. Pentru preselecţie, participanţii vor aduce CD-uri /stick-uri cu piesele pe care doresc să le interpreteze.
Taxa de înscriere este în sumă de 100 lei, nerambursabilă, iar cazarea, masa şi c/v transportului, pe timpul preselecţiei sunt suportate de către concurenţi.
Telefoane de contact 0243.266.102 sau 0736465575. Pentru a putea participa la concurs, prezenţa concurenţilor la preselecţie este obligatorie.
În cazul în care la această preselecţie concurenţii nu se vor ridica la nivelul exigenţelor juriului, pentru ocuparea locurilor vacante, în vederea unei participări care să asigure un grad ridicat de competitivitate, va fi organizată o nouă preselecţie.
Tinerii care au avut anterior trei participări premiate sau au obţinut la una dintre ediţii “Trofeul Tinereţii” – Amara nu mai au dreptul de a participa la concurs.
Pe întreaga desfășurare a preselecției cât și a festivalului, atât profesorilor, părinților, însoțitorilor, cât și participanților le este interzis să contacteze membrii juriului.
Repertoriul
Fiecare concurent va interpreta, obligatoriu, două melodii de muzică uşoară românească, specifice genului, de factură diferită.
Calităţile vocal-interpretative, prezenţa scenică, valoarea şi dificultatea repertoriului, originalitatea interpretării constituie criterii pe care organizatorii le consideră de bază în vederea acordării dreptului de participare în concurs.
Repertoriul pentru concurs al celor admişi în finală se va stabili de aşa manieră încât se va evita interpretarea aceleiaşi piese de mai multe ori . De aceea, fiecare concurent va prezenta trei titluri şi, în cazul în care o piesă va fi menţionată de mai mulţi concurenţi, se va proceda la tragerea la sorţi, urmând ca ea să fie interpretată de cel care a câştigat, iar ceilalţi să prezinte cea de a treia melodie aleasă. Dacă mai există o situaţie similară se va recurge la acelaşi procedeu.
Desfăşurarea concursului
În urma preselecţiei vor rămâne în concurs 12 concurenţi la care se adaugă 2 concurenți rezervă, în cazul unor situații neprevăzute care poate conduce la neprezentarea unuia/ unora dintre concurenții preselectați.
Ordinea intrării în concurs va fi stabilită prin tragere la sorţi. Concurenţii vor respecta întocmai precizările organizatorilor cu privire la intrarea în concurs şi repetiţii.
Concursul se va desfăşura in data de 13 August 2022, iar în data de 14 August 2022 va avea loc “Gala Laureaţilor”. Concurenţii vor cânta live atât în concurs, cât şi la “Gala Laureaţilor”, acompaniaţi de orchestra/ band.
Concurenţii au obligaţia să semneze contracte de cesionare a dreptului de difuzare în favoarea organizatorilor. Concurenţii sunt obligaţi, prin semnarea unui acord de participare, să respecte cu stricteţe regulile impuse de organizator pe toată perioada desfăşurării festivalului.
Concurentii care vor evolua in concurs au obligaţia de a se prezenta şi la Gala Laureaţilor.
Orice abatere de la oricare dintre aceste obligaţii, duce automat la eliminarea din concurs, fără drept de apel.
Organizatorii nu răspund de evenimentele sau incidentele în care pot fi implicaţi concurenţii în afara timpului de spectacol. Fiecare interpret poate aduce pe scenă orice susţinere artistică pe care o consideră necesară, pe cheltuială proprie, cu acordul anticipat al organizatorului.
Cheltuielile de cazare şi masă pentru participanţii admişi în concurs, sunt suportate de organizatori pe perioada desfăşurării festivalului , respectiv în perioada 12-14 August 2022 .
Juriul
Juriul pentru preselecție
Poate avea în componenţa sa personalităţi de marcă ale muzicii uşoare româneşti, membri ai Uniunii Compozitorilor, redactori radio TV, profesori de specialitate, personalităţi culturale locale, etc., fiind alcatuit din minimum trei persoane.
Juriul pentru concurs
Poate avea în componenţa sa personalităţi de marcă ale muzicii uşoare româneşti, membri ai Uniunii Compozitorilor, redactori radio TV, profesori de specialitate, personalităţi culturale locale, etc., cu o componență de minimum patru persoane, iar al cincilea membru va fi reprezentat de votul publicului, prin rețeaua facebook. Președintele juriului va fi numit din rândul membrilor prin vot deschis.
În juriul preselecţiei și în juriul concursului nu se vor afla aceeași membrii.
In cadrul concursului membrii juriului vor acorda note de la 1 la 10 , fiind acceptate și sutimile, iar in caz de balotaj va decide nota preşedintelui juriului.
Membrul/președintele juriului care regăsește în lista concurenților elevi de a căror formare artistică sau impresariat se ocupă, se abține de la notare. Concurentul va primi media notelor celorlalți membrii ai juriului.
Membrii juriului păstrează confidențialitatea notelor și clasamentelor rezultate din jurizare. Toate deciziile juriului sunt definitive și irevocabile.
Rezultatele jurizării finale se fac publice doar în momentul decernării premiilor.
Premii
Participanţilor li se vor acorda diplome de participare şi premii.
„Trofeul Tinereţii“ Amara 2022 – 10.000 lei
Premiul I – 5.000 lei
Premiul al II-lea – 4.000 lei
Premiul al III-lea – 3.000 lei
Mențiune – 1.500 lei
Premiu de popularitate acordat în urma votului publicului – 1.500 lei.
Concurenții care nu se regăsesc printre premianți vor primi Diplome de participare.
Dată fiind amploarea festivalului, nivelul concurenţilor şi solicitările unor sponsori de a oferi premii, modificările pe care şi le pot permite organizatorii în materie de premii nu vor afecta nici numărul, nici valoarea celor şase distincţii menţionate în regulament. Aceste premii vor fi acordate cu acordul juriului, tanand cont de ierarhia valorica din concurs.
Câştigătorul „Trofeul Tinereţii“ Amara este obligat – prin semnarea fişei de înscriere (contractul) – ca la următoarea ediţie a Festivalului Concurs „Trofeul Tinereţii“ Amara să susţină un microrecital de 3 piese. În acest caz, cheltuielile de cazare și masă vor fi suportate de către organizatori.
TT – Trofeul Tinereții; P I – P III – Premiul I-III; PP – Premiul de popularitate; M I-III – Mențiuni I-III; AP – Alte premii
Notă: Atenție mărită la căutările din tabel – completați corect diacriticele, exact cum le vedeți scrise (ex. Ş, ş, ţ, ă, etc.)
[supsystic-tables id=’2′]
Notă: Atenție mărită la căutările din tabel – completați corect diacriticele, exact cum le vedeți scrise (ex. Ş, ş, ţ, ă, etc.)
[supsystic-tables id=3]